آشنایی با نوار قلب در منزل
گسترش زندگی ماشینی تحرک انسانها را بسیار کم کرده است و متاسفانه عدم تحرک و مصرف انواع غذاهای ناسالم مسبب بروز بسیاری از بیماریها از جمله بیماریهای قلبی عروقی است. لازم به ذکر است که قطر رگها با مصرف روغنهای غیر استاندارد هر روز تنگ تر میشود و این موضوع باعث سکته های قلبی در انسان می شود. بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی بهتر است که زندگی پر تحرک با مصرف غذاهای سالم را در پیش بگیریم. اگر سابقۀ بیماری قلبی دارید و یا اگر دردی در قفسه سینه خود احساس کردید باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. پزشکان برای تشخیص دقیق بیماریهای قلبی، از آزمایشاتی مانند نوار قلب استفاده میکنند. در اکثر مراکز درمانی نوار قلب گرفته میشود ولی استفاده از آن برای برخی از بیماران سخت و مشکل است بنابراین آنها میتوانند از خدمات نوار قلب در منزل استفاده کنند. اگر اطلاعاتی راجع به این موضوع ندارید همراه ما باشید تا در این مقاله به طور کامل با آنچه که باید در مورد نوار قلب در منزل بدانید، آشنا شوید.
نوار قلب در منزل چیست؟
نوار قلب یک روش مطمئن و بدون درد برای تشخیص برخی از بیماریهای قلبیست. در این روش الکترودهایی به بدن بیمار متصل میشود و فعالیتهای الکتریکی قلب بر روی کاغذهای درجه بندی شده، ثبت میشود. پزشک از طریق بررسی امواجی که از قلب گرفته شده و تغییراتی که در آن مشاهده می کند متوجه عارضه های قلبی بیمار میشود. برای گرفتن نوار قلب حتماً لازم نیست که به مراکز درمانی مراجعه کنید چون گاهی اوقات وضعیت جسمانی بیمار به گونه ایست که امکان حضور در بیمارستان یا کلینیک را ندارد. به خاطر همین برای کمک به این بیماران دستگاههای پرتابل و قابل حملی ساخته شده که نوار قلب در منزل گرفته شود.
نوار قلب در منزل چگونه گرفته میشود؟
شخص مربوطه دستگاهی را همراه خود می آورد که 10 الی 15 الکترود به کمک سیم به این دستگاه وصل شده است. در ابتدا قفسه سینه، بازو و پای بیمار ژل زده میشود و الکترودها به بخشهای ژل زده شده وصل میشود و بعد از چند دقیقه نوار قلب از طریق دریافت سیگنالهای ارسال شده آماده و به بیمار یا اعضای خانواده او تحویل داده میشود.
گرفتن نوار قلب در منزل در چه مواقعی پیشنهاد میشود؟
نوار قلب یک آزمایش بدون درد و کم هزینه ای برای اطلاع از بیماریهای قلبیست اما نباید به صورت خودسرانه و یا بدون هیچ علامتی از درد و ناراحتی گرفته شود. زمانی گرفتن نوار قلب در منزل تجویز میشود که بیمار علامتهای زیر را داشته باشد:
- اگر بیمار در ناحیۀ قفس سینه احساس درد شدید داشته باشد.
- اگر بیمار تپش قلب شدید داشته باشد.
- اگر قلب بیمار درد داشته باشد.
- بیمار در نفس کشیدن مشکل داشته باشد و یا در هنگام تنفس درد احساس کند.
چه اطلاعاتی از نوار قلب در منزل به دست می آید؟
امروزه با افزایش مشغله های کاری و وجود ترافیک سنگین شهری، ارائۀ انواع خدمات پزشکی و پرستاری در منزل گسترش یافته و استقبال بی نظیری از آن شده است. خوشبختانه امروزه بسیاری از خدمات پزشکی و پرستاری را میتوان بدون حضور در مراکز درمانی دریافت کرد. نوار قلب در منزل یکی از خدمات مرسوم پزشکیست که میتوان از اطلاعات به دست آمده از طریق آن برای تشخیص بیماری استفاده نمود. برخی از اطلاعاتی که از نوار قلب در منزل به دست می آید عبارتند از:
- اطلاع از ضربانهای غیرطبیعی قلب و تعداد آن.
- اطلاع از وضعیت عضلات دیوارۀ قلب و تشخیص ضخیم شدگی آن در اثر بیماریهای متفاوت مانند فشارخون.
- اطلاع از اثرات ناشی از حملات قلبی.
- نمایش و اطلاع از قسمتهایی از قلب که مشکل خونرسانی دارد.
- اطلاع از اختلالات الکترونیکی بدن.
مزایای استفاده از نوار قلب در منزل چیست؟
امروزه انسانها به دلیل مشغله های زندگی فرصت کافی برای حفظ سلامتی خود ندارند و هیچ وقتی را برای ورزش کردن یا پیاده روی اختصاص نمیدهند. بنابراین هر روز شاهد کاهش سن افراد مبتلا به بیماری قلبی عروقی هستیم. نوار قلب در منزل یکی از خدمات تخصصی در زمینۀ پزشکی است که برای اطلاع از وضعیت قلبی بیمارانی که به دلیل استرس ناشی از محیط های درمانی، کهولت سن یا وضعیت نامناسب جسمانی قادر به رفتن به مراکز درمانی نیستند، در نظر گرفته شده است. برخی از مزایای بهره گیری از نوار قلب در منزل عبارتند از:
- صرفه جویی در زمان: انسان در زمان بیماری به خصوص مواقعی که احساس درد شدید دارد بسیار کم حوصله و کم طاقت می شود، بنابراین ترافیکهای شهری و نشستن در صفهای طولانی برای او بسیار آزاردهنده و کلافه کننده است. نوار قلب در منزل میتواند از اتلاف زمان جلوگیری کند.
- عدم تنفس هوای آلوده شهر: هوای آلوده یکی از معضلات اصلی در زندگی شهرنشینی است و تنفس آن برای همه به خصوص بیماران قلبی عروقی زیان بار است و با گذشت زمان ضررهای وارده شده به بدن از طریق تنفس آن مشخص میشود. پس با استفاده از خدمات نوار قلب در منزل میتوانید از تنفس هوای آلوده توسط بیمار و عوارض حاصل از آن جلوگیری کنید.
- تمرکز بیشتر کادر درمان بر روی بیمار: تمرکز شخصی که برای ارائۀ خدمات پزشکی پرستاری در منزل شما حضور بهم میرساند، فقط بر روی یک بیمار است پس با توجه و دقت بیشتری این کار را انجام میدهد.
- عدم نیاز به جابجایی بیمار و فراهم نمودن آسایش او: برخی از بیماران به دلایل متفاوتی از جمله معلولیت یا کهولت سن قادر به حرکت و رفتن به مراکز درمانی نیستند بنابراین میتوان با کمک گرفتن از فرد متخصص و کاربلد شرایط گرفتن نوار قلب در منزل را فراهم نمود تا بیمار آسایش بهتر و بیشتری داشته باشد.
- جلوگیری از حوادث پیشبینی نشده: گاهی اوقات فرد در آستانه وقوع سکته قلبی قرار گرفته است و با حرکت و فعالیت بدنی منجر به اتفاقات غیرقابل کنترل میشود. بنابراین نوار قلب در منزل میتواند به بیمار کمک کند که بدون جابه جا شدن از وضعیت قلبی او آگاه شد و در صورت نیاز بدون هر گونه حرکت اضافه او را به نزدیکترین بیمارستان انتقال داد.
برای تشخیص چه بیماریهایی از نوار قلب در منزل استفاده میشود؟
همانطور که گفته شد نوار قلب یک روش بدون درد و غیرتهاجمی برای تشخیص انواع بیماریهای قلبی عروقی است. معمولاً پزشکان گرفتن نوار قلب در منزل را برای تشخیص بیماریهایی زیر توصیه میکنند:
اختلالات ریتم قلب: نوار قلب میتواند انواع مختلف آریتمی (ضربان قلب نامنظم) را تشخیص دهد، از جمله فیبریلاسیون دهلیزی، تاکی کاردی (ضربان قلب سریع)، و برادی کاردی (ضربان قلب آهسته).
حمله قلبی: نوار قلب میتواند آسیب به عضله قلب ناشی از حمله قلبی را نشان دهد.
بزرگ شدن قلب: نوار قلب میتواند بزرگ شدن حفرههای قلب را تشخیص دهد که میتواند نشانهای از بیماریهای قلبی مختلف باشد.
مشکلات الکترولیتی: نوار قلب میتواند عدم تعادل الکترولیتهایی مانند پتاسیم و کلسیم را که میتوانند بر عملکرد قلب تأثیر بگذارند، تشخیص دهد.
بیماریهای مادرزادی قلب: در برخی موارد، نوار قلب میتواند به تشخیص بیماریهای مادرزادی قلب کمک کند.
چه نکاتی را باید برای گرفتن نوار قلب در منزل رعایت کرد؟
برای آنکه اطلاعات به دست از نوار قلب در منزل قابل اطمینان و صحیح باشد باید به یکسری نکات توجه کامل داشت. در ادامه به بررسی این نکات میپردازیم.
- بهتر است که بیمار قبل از گرفتن نوار قلب، تحرک و فعالیت شدید بدنی که باعث افزایش ضربان قلب میشود نداشته باشد. البته بیمار بعد از گرفتن نوار قلب و با تشخیص سالم بودن بیمار از نظر پزشک میتواند فعالیت خود را شروع کند.
- ü بهتر است که موهای زائد قسمتهایی که الکترود بر روی آنها قرار میگیرد تمیز شود و از ته تراشیده شود.
- از مصرف غذاهای سنگین و پرچرب قبل از گرفتن نوار قلب پرهیز کنید و سعی کنید از غذای سالم و کم چرب استفاده کنید.
- قبل از گرفتن نوار قلب به فرد مربوطه در مورد داروهایی که بیمار مصرف میکند، صحبت کنید تا اگر برای این کار خللی ایجاد میکند به پزشک معالج اطلاع دهید و راه کار مناسبی از او دریافت کنید.
- برای حفظ حریم بیمار، بهتر است که نوار قلب در اتاق گرفته شود.
تفاوت اکو و نوار قلب در منزل چیست؟
برخیها از تفاوت اکو و نوار قلب اطلاع ندارند و به اشتباه این دو عبارت را به جای یکدیگر به کار میبرند. این بخش به منظور افزایش اطلاعات به شما عزیزان در مورد تفاوت اکو و نوار قلب تهیه شده است. همانطور که گفته شد نوار قلب برای ثبت چند دقیقه از فعالیتهای الکتریک و یا مکانیکی قلب است که برای انجام آن بیمار باید به صورت طاق باز بخوابد تا الکترودها بر روی بخشهایی از بدن او قرار گیرد. اما اکوی قلب برای اطلاع از اندازه قلب، قدرت پمپاژ قلب، تشخیص آسیب هایی که به ماهیچه قلب و یا دریچه آن وارد شده است و آگاهی از تمام نقایص قلبی تجویز میشود. برای اکو بیمار به پهلو و یا به پشت میخوابد و ژل بر روی پروب دستگاه ریخته میشود و بر روی سینۀ فرد بیمار کشیده میشود. فرد متخصص از طریق اکو از وضعیت دیواره های قلبی، دریچه و سرخرگ مطلع میشود. توجه داشته باشید که الکترودها در اکو در وضعیت ثابت بر روی قسمتهای مورد نظر قرار میگیرند و به زمان بیشتری نسبت به نوار قلب احتیاج دارد.
توصیۀ آخر در مورد نوار قلب در منزل تفسیر نوار قلب به مهارت، تخصص و تجربه نیاز دارد و باید از پزشک برای تفسیر آن و تشخیص بیماری کمک گرفت تا راهکاری برای درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری ارائه دهد. گاهی پیشرفت بیماری به قدری زیاد است که برای تشخیص دقیق تر آن به اکو و یا آنژیو گرافی نیاز است و گاهی هم میتوان با مصرف دارو از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. لذا خواهشمندیم که این امر مهم را به پزشک بسپارید و سعی نکنید که خودتان آن را تفسیر و برای درمان آن راهکار ارائه دهید.
کامنتی ثبت نشده است