بتامتازون نوعی داروی کورتیکواستروئیدی است که برای کاهش التهاب، تورم، بیماریهای آلرژیک، قرمزی و خارش بهکار میرود. در ادامه مطلب میخوانید آمپول بتامتازون چیست، چه عوارضی دارد و تزریق آمپول بتامتازون در چه مواقعی تجویز میشود. همراه ما باشید.
بتامتازون چیست؟
بتامتازون، دارویی کورتیکواستروئیدی است که با کاهش تولید پروستاگلاندینها، درد و التهاب را کاهش میدهد. پروستاگلاندینها ترکیباتی شیمیایی در بدن هستند که در ایجاد التهاب و درد نقش دارند. بتامتازون با مهار کردن این ترکیبات، علائم حساسیتی و التهابی را بهبود میبخشد.
بتامتازون برای افرادی که دچار اختلالات غده فوق کلیوی هستند و در بدنشان کورتیکواستروئید (کورتون) به مقدار کافی تولید نمی شود نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
بتامتازون در چه مواردی تجویز میشود؟
بتامتازون دارویی با ترکیبات ضد التهابی و تاثیر آنتی هیستامینی است که بهعنوان یک گزینه درمانی گسترده شناخته میشود.
علاوه بر بهبود درد و التهابات، بتامتازون میتواند مشکلات پوستی مانند پسوریازیس، اگزما، خارش، پوسته پوسته شدن و تورم را برطرف کند. همچنین برای درمان آسم، آلرژی، بهبود علائم عفونتهای تنفسی و سرماخوردگی، آرتریت روماتوئید و درمان برخی سرطانها از این دارو استفاده میشود.
بتامتازون به شکلهای قرص، ژل، کرم، قطره چشمی، استنشاقی و تزریقی در دسترس است که از هریک برای درمانهای مختلفی استفاده میشود. نحوه مصرف و دوز هریک از اشکال این دارو متفاوت است و باید طبق تجویز پزشک استفاده شود.
برای دریافت مشاوره پزشکی و خدمات تزریقات در منزل کافیست با مرکز خدمات درمانی نبض اول تماس بگیرید.
آمپول بتامتازون
پزشکان از آمپول بتامتازون برای درمان برای درمان حساسیتها، التهابات و مشکلات پوستی استفاده میکنند. این آمپول بهصورت تزریق عضلانی در بازو و باسن است و نه تزریق زیر جلدی، و در برخی موارد به صورت تزریق داخل وریدی انجام میشود. آمپول بتامتازون با توجه به وضعیت بیمار، ممکن است از ۴ تا ۲۰ میلیگرم در هر نوبت تجویز شود و دوز مصرف دارو در کودکان میتواند از ۱ تا ۴ میلیگرم متفاوت باشد.
هرگز مقدار دوز تجویزشده توسط پزشک را خودسرانه تغییر ندهید و مصرف دارو را ناگهانی قطع نکنید؛ زیرا قطع ناگهانی دارو عوارضی را برای شما به همراه دارد.
مهمترین موارد مصرف آمپول بتامتازون
پزشک ممکن است برای تسکین التهاب در آلرژیها، بیماریهای پوستی، مشکلات چشمی، اختلالات کلیوی، اختلالات تنفسی، برخی بیماریهای هورمونی و سرطان از آمپول بتامتازون استفاده کند. به طور کلی، موارد مصرف آمپول بتامتازون عبارتاند از:
آلرژی: زمانی که بدن به مادهای خارجی واکنش نشان میدهد، آنتیبادیهایی علیه آن تولید میکند و بدن واکنش آلرژیک نشان میدهد.
حساسیتهای فصلی: آمپول بتامتازون از رایجترین داروها برای درمان حساسیتهای فصلی است. البته توصیه میشود تنها برای حساسیتهای فصلی شدید از این دارو استفاده کنید.
حساسیتهای پوستی: استفاده از برخی داروها، مواد غذایی و نیش حشرات میتواند باعث بروز حساسیت پوستی شود که در این موارد بتامتازون میتواند خارش و التهاب پوست را برطرف کند.
اگزما: آمپول بتامتازون میتواند نقش مؤثری در کاهش التهابات پوستی وخارش ناشی از اگزما داشته باشد.
پسوریازیس: پسوریازیس نوعی بیماری پوستی است که باعث تورم، خشکی و قرمزی پوست میشود. بتامتازون میتواند این التهابات پوستی را بهبود بخشد.
زایمان زودرس: اگر مادر در خطر زایمان زودرس باشد، تجویز بتامتازون مؤثر خواهد بود. در این مورد، آمپول بتامتازون برای مادران در هفته ۲۹ تا ۳۴ بارداری که علائم زایمان زودرس دارند تجویز میشود. علاوه بر این، بتامتازون میتواند احتمال ابتلای نوزاد به مشکلات تنفسی را کاهش دهد.
ورم پس از جراحی بینی: تزریق بتامتازون ال آ برای افرادی که عمل بینی داشتهاند، به کاهش تورم و التهاب بینی کمک میکند. این دارو میتواند تورم بینی را سریعا کاهش دهد.
آیا بهبود سرماخوردگی با آمپول بتامتازون امکانپذیر است؟
از این دارو تنها میتوان برای بهبود علائم ناشی از این بیماریها مانند سرفه و گلودرد استفاده کرد. با بتامتازون نمیتوان سرماخوردگی را درمان کرد؛ زیرا سرماخوردگی و عفونتهای تنفسی منشا ویروسی دارند و این دارو توانایی نابود کردن ویروس را ندارد. از سوی دیگر چون بتامتازون میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند، درمان مناسبی برای سرماخوردگی محسوب نمیشود.
آیا مادران شیرده میتوانند از آمپول بتامتازون استفاده کنند؟
بتامتازون با تاثیری که روی شیر مادر دارد، میتواند رشد نوزاد را کند کرده و شیر مادر را نیز کاهش دهد. بنابراین مادران شیرده برای تزریق آمپول بتامتازون حتما باید با پزشک خود مشورت کنند.
موارد احتیاط در مصرف آمپول بتامتازون
در حالت کلی بتامتازون میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند؛ در نتیجه در برابر بیماریهای مسری و عفونی آسیبپذیرتر خواهید بود. ترکیبات کورتیکواستروئید میتواند عفونت یا مریضی مسری کنونی شما را وخیمتر کند. اگر در چند هفته گذشته دچار عفونت یا بیماری شدهاید، باید پزشک خود را در جریان قرار دهید.
همچنین اگر هر یک از بیماریهای زیر را دارید، باید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- آب مروارید
- دیابت
- گلوکوم
- نارسایی کبد
- قند خون بالا
- فشارخون داخل جمجمه
- زخمهای بزرگ یا آسیب شدید پوستی
- فشارخون داخل جمجمهای
عوارض آمپول بتامتازون
عوارض آمپول بتامتازون که در ادامه ذکر میکنیم نیاز به رسیدگی پزشکی ندارند؛ اما در صورتی که ادامه پیدا کردند یا برایتان آزاردهنده بود، توصیه میشود به پزشک خود مراجعه کنید:
- احساس گیجی و بیقراری؛
- سردرد؛
- حالت تهوع و استفراغ؛
- مشکلات پوستی مثل آکنه، نازک شدن و براق شدن پوست؛
- اختلال در خواب؛
- افزایش وزن.
این موارد، عوارضی هستند که باید سریعا به پزشک اطلاع دهید:
- واکنش های آلرژیک شامل بثورات پوستی، خارش یا کهیر، تورم لبها، صورت یا زبان؛
- سیاه شدن مدفوع؛
- مشکلات تنفسی؛
- برآمده شدن چشمها؛
- تب، گلودرد، عفونت؛
- دفع مکرر ادرار؛
- احساس درد در شانه، بازو، پا، باسن، کمر و دندهها؛
- افزایش فشار خون؛
- نشانههای بالا رفتن قند خون مانند گرسنگی و تشنگی زیاد، افزایش حجم و دفعات ادرار، خستگی و تاری دید.
سخن پایانی
در این مطلب در مورد بتامتازون و تزریق آن توضیح دادیم. شرح دادیم در چه مواردی میتوان از این دارو استفاده کرد و عوارض تزریق بتامتازون را نیز ذکر کردیم. برای تزریق بتامتازون در منزل با مرکز خدمات درمانی نبض اول در تماس باشید. لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. که بعد از آمپول چی بخوریم؟ مقاله تغذیه بعد از تزریق را مطالعه کنید.
کامنتی ثبت نشده است