Cursor, Click, Select youtube linkedin whatsapp e add list diet heart Phone, Call 13 Play, Next 1 Medical Сross, Sign, Circle Documents, File, List doctor Alarm, Clock, Time, Timer 3 truck 2 apple Arrow 17 Arrow 27 Phone, Call 11 Search, Loupe menu burger square 6 Arrow, Forward chevron down Send Reply, Emails, Letter, Mail 1
عوارض رادیولوژی غیرضرروی؛ فرق رادیولوژی و رادیوگرافی چیست؟
عوارض رادیولوژی غیرضرروی؛ فرق رادیولوژی و رادیوگرافی چیست؟
1400-10-12

برای تشخیص برخی از بیماری‌ها پزشک از روش های مانند رادیولوژی، رادیوگرافی، ماموگرافی، سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی استفاده می‌کند؛ هر چند استفاده مکرر از روش‌های تصویربرداری به دلیل وجود اشعه ایکس و رادیو اکتیو می‌تواند عوارض و خطرات بسیاری را برای بیمار به دنبال داشته باشد. با این مقاله از سری مقالات نبض اول همراه باشید تا در مورد عوارض رادیولوژی غیرضرروی و فرق رادیولوژی و رادیوگرافی بیشتر بدانید.

عوارض رادیولوژی غیرضروری چیست؟

عوارض رادیولوژی غیرضروری چیست؟
عوارض رادیولوژی غیرضروری چیست؟

قرار گرفتن در معرض اشعه‌های دستگاه‌های تصویربرداری پزشکی می‌تواند باعث مشکل در عملکرد سلول‌ها و تکثیر نا بجای آن‌ها شود که در نهایت باعث ابتلا بیمار به سرطان یا حتی منجر به مرگ او خواهد شد.

اثرات حاصل از پرتوهای آن بر روی بافت بدن به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم است. در حالت مستقیم DNA در معرض برخورد مستقیم پرتو به عنوان مولکول هدف قرار می‌گیرد که در اثر اشعه رادیولوژی یونیزه می‌شود.

عوارض غیر مستقیم رادیولوژی نتیجه برخورد اشعه‌ها با سیتوپلاسم است که منجر به ایجاد رادیکال‌‌های آزاد اتم می‌شود. در نتیجه مولکول حاوی الکترون جفت نشده می توانند مولکول های داخل سلول مانند DNA واکنش دهند و به آن‌ها آسیب برسانند.

برای استفاده از خدمات شبانه روزی تزریقات در منزل نبض اول به لینک قبل مراجعه کنید.

عوارض رادیولوژی غیرضروری ناشی از تابش اشعه ایکس به شکل احتمالی و قطعی هستند؛ به طوری که عوارض بیولوژیکی این اشعه‌ها در سه دسته قطعی بدنی یا سوماتیکی، احتمالی بدنی و عوارض ژنتیکی یا وراثتی قرار می‌گیرند.

  1. عوارض قطعی بدنی: زمانی که میزان اشعه دریافتی بیش از حد باشد عوارض قطعی ایجاد می‌شود که می‌تواند تعداد زیادی از سلول‌های بافتی را از بین ببرد و در اندام‌های آسیب دیده باعث از بین رفتن عملکرد آن‌ها شود.
  2. عوارض احتمالی بدنی: این اثرات به این دلیل که به شدت پرتو بستگی ندارند و مقدار مجازی برای آن‌ها تعریف نشده است می‌توانند در تمام سطح پرتوگیری بوجود آیند. از نتایج خطرناک عوارض احتمالی بدنی می‌توان به آسیب‌‎های ژنتیکی وراثتی، انواع سرطان و بیماری لوسمی اشاره کرد.
  3. عوارض ژنتیکی: تغییرات ژنتیکی و آسیب‌های کروموزومی از دسته عوارض رادیولوژی غیر‌ضروری هستند که در اثر پرتوهای ایکس و رادیو اکتیو به وجود می‌آیند. برای مثال اگر به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه‌های ناشی از رادیولوژی در یک سلول جنسی بیضه یا تخمدان در ساختار DNA  تغییری ایجاد شود می‌تواند این تغییر کروموزمی به صورت یک موتاسیون وراثتی به نسل بعد انتقال یابد.

فرق رادیولوژی و رادیوگرافی چیست؟

فرق رادیولوژی و رادیوگرافی چیست؟
فرق رادیولوژی و رادیوگرافی چیست؟

با دقت به معنای دو کلمه رادیوگرافی و رادیولوژی متوجه می‌شویم که Ology به معنای مطالعه و گرافیک به معنی تصویربرداری است. بنابراین در زمینه پزشکی به گرفتن عکس‌های رادیویی، رادیوگرافی گفته می‌شود و تجزیه و تحلیل و بررسی دقیق این عکس‌ها برای تشخیص بیماری را رادیولوژی می‌گویند.

فرق رادیولوژی و رادیوگرافی در تخصصی بودن یا نبودن آن‌ها است. با آن‌که رادیوگرافی یک شغل تمام وقت است و پزشک به وسیله جدیدترین دستگاه‌ها از بیماران عکس می گیرد ولی بر عکس رادیولوژی یک تخصص پزشکی محسوب نمی‌شود. متصدی رادیوگرافی باید مهارت کار با دستگاه‌های مختلف تصویربرداری رادیویی را داشته باشد تا بتواند از قسمت‌های مختلف بدن بیمار عکس بگیرد. تصویر گرفته شده از بدن بیمار توسط رادیولوژیست مورد بررسی قرار می‌گیرد بیماری تشخیص داده شود و روش‌های درمانی معرفی شوند.

با توجه با آنچه گفته شد در عین اینکه رادیوگرافی و رادیولوژی دو شغل متفاوت هستند ولی به صورت جداناپذیری به هم وابسته بوده و تکمیل کننده کار یکدیگر هستند. برای اینکه رادیولوژیست‌ها بتوانند نتایج را به بهترین شکل تفسیر کنند باید رادیوگراف‌ها تصاویری با کیفیت را از بدن بیمار تهیه نمایند.

نبض اول به عنوان اولین مرکز تخصصی خدمات رادیولوژی در  منزل می‌تواند به شما در دریافت سرویس پزشکی در منزل کمک شایانی نماید و شما در هرجای تهران که باشید متخصصان و پزشکان مجموعه ما در اولین فرصت آماده خدمات رسانی به شما هستند.

جمع بندی

رادیولوژی و رادیوگرافی از روش‌های مهم برای تصویربرداری با اشعه ایکس از قسمت‌های مختلف بدن بیمار است که پزشک می‌تواند از طریق تفسیر این عکس‌ها بیماری را تشخیص دهد و درمان‌های لازم را برای بیمار آغاز کند. فرق رادیولوژی و رادیوگرافی در این است که با انجام رادیوگرافی متخصص از بدن بیمار اسکن تهیه می‌کند و رادیولوژیست باید این عکس‌ها را برای تشخیص درست بیماری به دقت تجزیه و تحلیل نماید.

0  دیدگاه
شماهم توی این بحث شرکت کنید

کامنتی ثبت نشده است

0  دیدگاه
شماهم توی این بحث شرکت کنید

کامنتی ثبت نشده است