از تزریق وریدی و سرم برای وارد کردن سریع دارو به بدن بیمار با شرایط بحرانی استفاده میشود؛ همچنین در صورتی که بیمار توانایی خوردن و نوشیدن مایعات و دارو را نداشته باشد مواد لازم را از طریق سرم وارد بدن میکنند. در برخی موارد سرم زدن میتواند با مشکلات و عوارضی چون برگشت خون داخل سرم و رفتن آب سرم زیر پوست همراه باشد. با این مقاله از سری مقالات نبض اول همراه باشید تا در مورد علت برگشت خون داخل سرم و راهحل آن مطالب مفیدی در اختیارتان قراردهیم.
عوارض سرم درمانی و تزریق وریدی
پرستاری که تزریق وریدی را انجام میدهد باید در این زمین تجربه و تخصص کافی داشته باشد تا بتواند مراحل تزریق را به طور صحیح اجرا کند. یکی از مراحل مهم برای سرم زدن، رگ گیری است سپس باید دارو به وسیله سوزن و سرنگ به رگهای مورد نظر تزریق شود تا دارو به سرعت وارد جریان خون شود و به محل بافت مورد نظر وارد گردد. اگر هر یک از این مراحل به درستی انجام نگیرد باعث عوارضی مانند: نشت مایع به زیر پوست، ترومبوفلبیت، افزایش مایع دریافتی، فلبیت، عفونت سیستمیک مثل: سپتی سمی یا باکترمی، آسیب به عصب، انسداد رگ و… میشود. معمولا انسداد رگ، علت برگشت خون داخل سرم است که در ادامه به راهحلها و روشهای پیشگیری این عارضه میپردازیم.
برای دریافت خدمات تزریقات در منزل در تمام نقاط تهران و کرج با تیم نبض اول تماس بگیرید.
انسداد رگ در هنگام سرم زدن
نشانههای مسدود شدن رگ میتواند علائمی مانند احساس درد در ناحیه تزریق، عدم جریان مایع و به صدا درآمدن آلارم occlusion در صورتی که سرم به اینفیوژن پمپ وصل است را به همراه داشته باشد.
برای انسداد رگها نیز علتهای احتمالی متعددی بیان شده که از آن جمله میتوان به توقف مسیر جریان مایع، انجام نشدن فلشینگ، بالا بودن غلظت خون بیمار و عقب برگشتن و کلات شدن خون موقع راه رفتن بیمار اشاره کرد.
راه های پیشگیری از برگشت خون داخل سرم
برای پیشگیری از عارضه برگشت خون به داخل سرم باید دو نکته را مورد توجه قرار داد. مورد اول نباید جریان مایع قطع شود و دیگری زمانی که بیمار از تخت بلند میشود برای جلوگیری از برگشت خون باید زیر ناحیه تزریق یک آرم بورد گذاشته شود.
در صورت برگشت خون به داخل سرم پرستاران باید اقداماتی را انجام دهند. ابتدا به آرامی کمی نرمال سیلین به داخل رگ فلاش نمایند البته نباید هیچگونه فشاری وارد شود. چنانچه این کار موفقیتآمیز نبود بایستی به سرعت آنژیوکت را خارج کنند .سپس تزریق سرم را در جای دیگری از بدن انجام دهید و در گزارش پرستاری مشاهدات و اقدامات را ثبت کنند.
نکات مهم برای موضع تزریق وریدی
- به وسیله آتلهای پوشیده از نوارهای محافظ باید اندام موردنظر در وضعیت آناتومیک خنثی قرار گیرد.
- برای محافظت از پوست باید بین چسب و پوست یک مانع مانند گاز استریل و یا ورقهای شفاف در محل ورود سوزن قرار داده شود.
- از پوششهای پلاستیکی شفاف به منظور مشخص شدن سریع انفیلتراسیون (نشت مایع از عروق ) محل کاتتر (آنژیوکت) میتوان استفاده کرد. همچنین نباید بیشتر از یک اینچ ( ۲/۵) سانتیمتر از اطراف کاتتر روی پوست پوشیدهباشد.
جمع بندی
یکی از دلایل مهم تجویز سرم برای برخی از بیماران، تزریق دارو و تامین مایع و الکترولیتهای مورد نیاز بدن بیمار است. پرستارانی که وظیفه تزریقات زیرجلدی، عضلانی یا وریدی را بر عهده دارند باید دارای مهارت، دانش و تجربه کافی در این زمینه باشند. برگشت خون داخل سرم و تورم رگ بعد از سرم یکی از عوارض متداول سرم درمانی است که باید پرستاران اقدامات لازم را برای جلوگیری از این عارضه انجام دهند.
کامنتی ثبت نشده است