فیزیوتراپی شاخه ای از علم پزشکی است که به افراد کمک می کند تا وضعیت سلامت عضلات و استخوان های خود را بهبود بخشند و کارایی، قدرت و میزان حرکت آن ها را افزایش دهند و از احساس درد در قسمتهای مختلف بدن خلاصی پیدا کنند. در این روش فیزیوتراپ به فرد کمک میکند تا با انجام حرکات فعال و غیرفعال عضلات و ماساژ و حرکت دادن آنها باعث بهتر شدن وضعیت عضلات میشود. فیزیوتراپی برای قسمتهای مختلف بدن زیر نظر پزشک متخصص قابل انجام است. در این مقاله به طور خاص درباره فیزیوتراپی دیسک کمر صحبت خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.
فیزیوتراپی دیسک کمر چیست؟
فیزیوتراپی دیسک کمر، به صورت کاملاً اختصاصی در ناحیه دیسک انجام میشود و نقش مهمی در بهبود این عارضه دارد. این روش هم به تسکین فوری درد کمر کمک میکند و هم به دلیل آموزشهایی که در طی جلسات مختلف به بیمار داده میشود، میتواند از بروز آسیبهای بعدی پیشگیری کند.
علائم و نشانه دیسک کمر در مردان و زنان چیست؟
در گذشته برخی از بیماریها از جمله دیسک کمر فقط مختص میانسالان بود ولی امروزه به دلیل زندگی شهری، عدم تحرک کافی و ضعف عضلانی، فرم اشتباه ایستادن و نشستن، کار با کامپیوتر و نشستنهای طولانی مدت، شاهد بروز این عارضه در افراد جوان هم هستیم. دیسک کمر علائم گوناگونی دارد که درد اولین آنهاست؛ با این حال این علائم میتوانند با توجه به ناحیه دیسک و میزان فشاری که بر عصب وارد میشود، متفاوت باشد، رایج ترین علائم دیسک کمر عبارتند از:
- کمردرد مداوم که با فشار، سرفه، عطسه و حتی خندیدن بیشتر میشود.
- کمردردی که از خم شدن یا نشستن طولانی مدت ناشی میشود.
- گرفتگی و اسپاسم عضلات پشت
- ضعف عضلات پا
- بی حسی، درد و یا سوزن سوزن شدن پاها
آیا فیزیوتراپی برای دیسک کمر مفید است؟
فیزیوتراپی دیسک کمر یکی از بهترین روشها برای پیشگیری و درمان دیسک کمر است. این تکنیک شامل ماساژ، کشش، ورزشهای مخصوص، تحریک عصبی و نیدلینگ خشک میشود که همگی از روشهای تسکین دهنده درد هستند. انجام فیزیوتراپی دیسک کمر میتواند به جلوگیری از عوارض کمک کرده و روند درمان را تسریع کند.
هم چنین انجام تمرینات کششی باعث تقویت عضلات کمر شده و به بهبود حرکت و تسکین درد کمک می کند. ماساژ هم می تواند به بهبود درد کمک کند و باعث شل شدن عضلات و کاهش درد و بهبود حرکت عضلات شود. اگر قصد دارید تا روند فیزیوتراپی خود را به صورت حضوری در منزل خود انجام دهید به شما پیشنهاد می دهیم تا از خدمات فیزیوتراپی در منزل مجم.عه خدمات درمانی نبض اول استفاده نمایید تا با کادر حرفه ای و متخصص در این زمنیه بتوانید روند بهبود و دستیابی به سلامت مجدد خود را با بهترین کیفیت و زمان طی نمایید.
فواید و عوارض فیزیوتراپی کمر
فواید فیزیوتراپی کمر
- کاهش درد کمر و بهبود آن : روشهای متفاوتی که در فیزیوتراپی دیسک کمر به کار میرود، به از بین رفتن درد و افزایش توان و استحکام مفاصل و عضلات کمک میکند تا جایی که بعد از مدتی درد به ناحیه کمر باز نخواهد گشت.
- بهبود حرکت و راه رفتن : مهمترین فایده فیزیوتراپی کمر بهبود حرکت و راه رفتن بیمار است.
- افزایش میزان تعادل بدن : هرگونه آسیب به کمر، از جمله دیسک کمر باعث میشود تعادل بدن فرد بر هم بخورد و فرد دیگر قادر نباشد حرکات عادی را هم به درستی انجام دهد. یکی از فواید فیزیوتراپی کمر افزایش میزان تعادل بدن است. فیزیوتراپی کمر باعث میشود تا فرد هنگام بلند شدن از صندلی یا راه رفتن، تعادل خود را حفظ کند و زمین نخورد.
- بهبود آسیبهای احتمالی بعدی به کمر : با توجه به اینکه فرد در معرض آسیبهای خاصی در ناحیه کمر قرار دارد انجام فیزیوتراپی به رفع تدریجی این آسیبها و خطراتی که وی را تهدید میکند، کمک خواهد کرد.
عوارض فیزیوتراپی کمر
یک عارضه بسیار رایج فیزیوتراپی کمر، درد ناشی از انجام برخی حرکات و تمرینات است که فیزیوتراپیست باید این موضوع را در نظر بگیرد و آن را کنترل کند. عارضه دیگر با درمانهای دستی همراه است که جدی نیست و بعد از مدت کوتاهی برطرف میشود؛ به عنوان مثال، احساس ناراحتی و سوزش در ناحیه تحت درمان پس از درمانهای دستی بسیار شایع است.
نکته بسیار مهمی که در این رابطه وجود دارد این است که اگر فیزیوتراپی دیسک کمر توسط یک فیزیوتراپیست باتجربه انجام نشود، ممکن است باعث آسیب و عوارض جبران ناپذیری شود و اوضاع را از قبل هم وخیم تر کند. به عبارت دیگر کسانی که فیزیوتراپی کمر را انجام میدهند باید دارای تخصص و مهارت کافی باشند تا خدمات آنها مؤثر واقع شود.
درمان قطعی دیسک کمر بدون جراحی با فیزیوتراپی
بسیاری از افراد بر این باور هستند که درمان قطعی دیسک کمر فقط با جراحی امکان پذیر است و تنها به این روش می توانند برای همیشه از شر کمر درد خلاص شوند ولی واقعاً این طور نیست، به جرأت می توان گفت که 90 درصد دردهای کمر راه حل بدون جراحی دارند که در ادامه به این روش ها می پردازیم:
- اجتناب از فعالیتهای سنگین و استراحت: این بخش از درمان دیسک کمر به عهده بیمار است و خصوصاً در مراحل اولیه دیسک کمر بسیار مؤثر خواهد بود.
- به طور کلی استراحت در ۳ روز اول بعد از ظهور علایم دیسک کمر بسیار مهم است و بعد از آن بیماران میتوانند استراحت نسبی داشته باشند یعنی اینکه قبل از ایجاد درد، کارهایی را که برایشان مضر نیست، انجام دهند.
- اجتناب از ایستادن به مدت طولانی، استفاده از سرویس بهداشتی فرنگی و پرهیز از بلندکردن اجسام سنگین از موارد مهمی است که بیمار باید رعایت کند.
- استفاده از کمپرس گرم: کمپرس گرما میتواند باعث کاهش گرفتگی عضلانی و افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به سلولها شود و از این طریق به کاهش درد ناشی از دیسک کمر کمک کند.
- دارو درمانی: داروهای دیسک کمر بیشتر مسکنها، داروهای ضد التهابی و شل کنندههای عضلانی هستند که زیر نظر پزشک متخصص با دوز مناسب تجویز میشوند و بخشی از درمان محسوب میشوند.
- پیاده روی: افراد مبتلا به دیسک کمر بهتر است هر دو تا سه ساعت یک بار به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی سطح هموار و فاقد شیب و پله پیاده روی کنند.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی یکی از مهمترین راه های درمان بدون جراحی دیسک کمر است و تعداد جلسات و چگونگی آن توسط پزشک برای بیمار تجویز میشود.
- از دیگر راههای درمان بدون جراحی دیسک کمر میتوان به تزریق، استفاده از کمربند طبی، ورزشهای دیسک کمر و کشش ستون فقرات اشاره کرد.
ورزش و حرکات اصلاحی مک کنزی برای درمان دیسک کمر
بسیاری از پزشکان بر این باور هستند که استفاده از تمرینات ورزشی مک کنزی میتواند درد تیرکشنده ناشی از دیسک کمر را که در اندامهای تحتانی به وجود می آید، کاهش دهد و عضلات کمر را تقویت کند.
برخی از ورزش ها و حرکات اصلاحی مک کنزی عبارتند از:
- بارفیکس
- ورزش اکستانسیون در حالت ایستاده یا ورزش خم شدن به عقب
- حرکت مار کبرا ( بالا آوردن نیم تنه در حالت دمر)
- حرکت کشش کمر گربهای
- حرکت پلانک
حرکات فیزیوتراپی برای دیسک کمر و سیاتیک
فیزیوتراپی درمان دیسک کمر معمولاً یک یا تمامی موارد زیر را در بر می گیرد:
- درمان غیر فعال: فیزیوتراپی بیمار با مشارکت فیزیوتراپیست یا بدون دخالت او انجام میشود. در صورت مداخله فیزیوتراپیست، ماساژ درمانی؛ اولتراسوند، کشش و … استفاده میشود.
- درمان فعال: از بیمار خواسته میشود که حرکات درمانی بخصوصی را برای افزایش انعطاف بدنی، تعادل و قدرت بدنی انجام دهد.
- زیست مکانیک: به بیمار آموزش روش صحیح و ایمن حرکت بدن داده میشود تا بتواند در درمان دیسک کمر خود کمک کند.
فیزیوتراپی بعد از جراحی دیسک
فیزیوتراپی بعد از عمل دیسک کمر به بیماران کمک میکند تا از سفتی کمر و ایجاد بافت اسکار داخلی جلوگیری شود.
در کنار تمرینات کششی و تقویت کننده، روشهای دیگر فیزیوتراپی نیز استفاده می شود تا درد پس از عمل دیسک کمر را کاهش میدهد، از جمله:
- ماساژ تراپی
- لیزر درمانی
- تحریک الکتریکی
- درمانهای حرارتی
- طب سوزنی
سخن پایانی
فیزیوتراپی دیسک کمر یکی از راههای مؤثر کاهش درد و درمان دیسک کمر است که معمولاً با تجویز پزشک متخصص انجام میشود. فیزیوتراپی کمر انواع مختلفی دارد که عبارتند از ماساژدرمانی، انجام حرکات کششی و ورزشی مخصوص، تحریک الکتریکی، طب سوزنی و …
نکته بسیار مهم در فیزیوتراپی دیسک کمر، این است که برای انجام آن حتماً به یک فیزیوتراپیست متخصص مراجعه کنید چراکه در غیر این صورت آسیبهای وارد آمده در حین فیزیوتراپی می تواند جبرانناپذیرتر از عارضه دیسک کمر باشد.
کامنتی ثبت نشده است