ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که با درد در مفاصل و یا آسیب دیدگیهایی روبرو شدهاید که انجام دادن کارهای روزمره را برای شما سختتر از قبل کرده است. در این صورت پزشک شما را برای بهبود به یک نوع درمان خاص راهنمایی میکند. این درمان که با نام فیزیوتراپی شناخته میشود از جمله تخصصهایی است که در بخش مراقبتهای درمانی برای بیماران انجام می شود. ما در این مقاله قصد داریم تا به صورت کامل در خصوص فیزیوتراپی و بهترین فاصله بین جلسات و اقدامات بعد از آن صحبت کنیم. همچنین اگر شما از افرادی هستید که قصد دارید فعالیتهای فیزیوتراپی را در خانه خود انجام دهید حتما با تیم کارشناسان ما ارتباط برقرار نمایید و از خدمات فیزیوتراپی در منزل نبض اول با بهترین کیقیت و قیمت استفاده نمایید.
معرفی فیزیوتراپی
فیزیوتراپی،در اصل نوعی از بازپروری بوده که به معنای تحت اللفظی آن درمان جسمانی یا فیزیکی است. زمانی که فرد به دلیل بروز آسیبهای فیزیکی یا جسمی و یا بیماری و کهولت سن دچار نقص در سیستم حرکتی میشود، برای درمان باید به فیزیوتراپی مراجعه کند. در همین نقطه باید عنوان داشت که انجام فیزیوتراپی هیچ گونه محدودیت سنی نداشته و تمامی افراد میتوانند از خدمات این شیوه درمانی استفاده کنند.
اما اگر شما هم قصد انجام این عمل را دارید، نیاز است تا به فیزیوتراپیستهایی مراجعه کنید که به صورت خاص بر روی یک جمعیت مشخصی از بیماران مانند کودکان، سالمندان، ورزشکاران و … کار می کنند. فیزیوتراپیست شما بعد از انجام معاینات و تشخیص علت مشکل، برای شما چند جلسه فیزیوتراپی تعیین خواهد کرد که برای بهبود هرچه سریعتر و بهتر باید در تمامی این جلسات حضور داشته و نهایت تلاش خودتان را انجام دهید.
تاریخچه فیزیوتراپی در ایران
تاریخچه علم فیزیوتراپی به چند هزار سال برمیگردد. زمانی که یونانیان برای التیام دردهای خود از روشهای مختلف ماساژ استفاده میکردند. اما رفته رفته در قرن 18 میلادی دستگاههای مختلفی برای انجام این کار مورد استفاده واقع شد تا روند فیزیوتراپی را بهبود ببخشد. اما تاریخچه فیزیوتراپی در ایران به اوایل دهه 40 شمسی بر میگردد.
در این دوره برخی از تحصیل کردههای ایرانی در کشورهایی مانند انگلستان، انجمنی را به عنوان انجمن فیزیوتراپی تشکیل دادند. بدین شکل بود که برای اولین بار روش درمانی فیزیوتراپی در سال 1345 و در بیمارستانهای تهران انجام شد.
همه چیز درباره فیزیوتراپی
همانطور که در قسمت قبل نیز اشاره کردیم، افراد برای رفع برخی از اختلالات حرکتی و یا دردهای مفصلی به فیزیوتراپیستها مراجعه می کنند. از مهمترین این اختلالات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شکستگی
- بروز سکته مغزی
- آسیب دیدگی در ستون فقرات
- سندرم تونل مچ دست یا کارپال
- قطع عضو
- آرتروز
- آسیب دیدگیهایی که در زمان ورزش رخ میدهند
- و …
این موارد از مهمترین دلایل مراجعه افراد به فیزیوتراپی است. البته باید اشاره کرد که موارد دیگری هم وجود دارد که میتواند باعث شود تا شما برای درمان به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید. اما اگر میخواهید همه چیز را در خصوص فیزیوتراپی بدانید باید اشاره کرد که پزشکان فعال در این حوزه بر روی درمان انواع مشکلات فیزیکی و حرکتی بر روی استخوانها، مفاصل و همچنین عضلات کار میکنند.
همچنین فیزیوتراپیستها میتوانند به کمک درمانهای فیزیکی باعث بهبود در عملکرد سیستمهای تنفسی برای بیمارانی که با آسم، آمفیزم و … بیماریهای تنفسی درگیرند، شوند.
فواید فیزیوتراپی؛ یک پیشنهاد یا الزام؟
اکنون که به صورت کامل در خصوص فیزیوتراپی نکات جامعی را در اختیار شما قرار دادیم، زمان آن رسیده است تا کمی نیز در خصوص فواید مراجعه به فیزیوتراپیست صحبت کنیم. از مهمترین مزایا و فواید فیزیوتراپی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود و تسکین انواع درد
- بهبود حرکت و ارتقا توانایی
- کاهش آسیبهای ناشی از انجام فعالیتهای ورزشی و رفع آنها
- جلوگیری از ناتوانی
- پیشگیری از انجام برخی از جراحیها
- کمک به بهبود بعد از انجام برخی از جراحیها
- توانبخشی به آن دسته از افرادی که در اثر جراحت، تصادف، جراحی و یا سکته مغزی دچار مشکل شدهاند.
- بهبود تعادل در افراد و پیشگیری از زمین خوردن یا لغزش
- مدیریت هرچه بهتر برخی از بیمارها مانند بیماریهای قلبی یا تنفسی
- بهبود پس از انجام زایمان
- کنترل کردن روده و مثانه
- سازگار شدن افراد با عضوهای مصنوعی
- آموزش کار با وسایل کمکی مانند عصا یا واکر
فواید فیزیوتراپی با برق
یکی از مهمترین روشهای فیزیوتراپی، فیزیوتراپی با استفاده از برق است. به این شیوه درمان در علم پزشکی، الکتروتراپی گفته میشود. در این روش از یک سری پالسهای الکتریکی ضعیف استفاده شده که به سمت ناحیههای آسیب دیده و مشکلدار، هدایت میشوند. به صورت کلی الکتروتراپی عبارت است از روشهای درمانی به کمک نیروی برق و الکتریکی. از مهمترین مزایای که استفاده از این روش به همراه خود دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود هرچه سریعتر
- کاهش درد در نقاط آسیب دیده
- بهبود در گردش خون
- ترمیم بافتهای آسیب دیده
- بهبود و تقویت ماهیچهها
- کمک به رشد هرچه بهتر استخوانها
- استفاده نکردن از داروهای شیمیایی
- امکان انجام آن در منزل
- سهولت در انجام
فواید فیزیوتراپی با لیزر
در کنار الکتروتراپی، نوع دیگری از فیزیوتراپی وجود دارد که در آن پزشکان از لیزر برای بهبود نقاط آسیب دیده در بدن استفاده میکنند. لیزرتراپی یکی از روشهای درمانی است که از سال 1960 وارد علم پزشکی شد و با پیشرفت علم و تکنولوژی شاهد استفاده از لیزرهایی با توان بالا در فیزیوتراپیها هستیم. در این روش درمانی از یک مدالیتی برای کاهش و یا از بردن دردهای سنگین استفاده میشود.
زمانی که از لیزر برای فیزیوتراپی استفاده میشود، سلولهای موجود بعد از تابش این لیزرها تحریک شده و همین تحریک شدگی میتواند به بهبود و ترمیم آنها کمک کند. البته که این شیوه درمانی نیز دارای فواید بسیار زیادی بوده که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان و یا کاهش دردهای زیاد
- از بین بردن جای زخم
- تسریع در ترمیم و رشد هرچه سریعتر افتهای سلولی
- بهبود عملکرد عصبی
- کاهش التهابهای مختلف
- بهبود سیستم گردش خون
- افزایش متابولیک
کار هایی که در فیزیوتراپی انجام می شود
یکی از سوالاتی که توسط افراد زیادی پرسیده میشود این است که در فیزیوتراپی چه کارهایی انجام میشود؟ همانطور که میدانید در جلسات فیزیوتراپی از روشهای حرکتی، لیزرها، پالسهای الکتریکی و … برای بهبود و التیام دردها استفاده میشود. همچنین فیزیوتراپیستهای یک سری ورزشهای به خصوصی برای متقاضیان تجویز میکنند و از بیمار درخواست میشود تا آنها را انجام دهد.
از مهمترین روشها و تکنیکهایی که برای بهبود آسیبهای فیزیکی و التیام دردها در جلسات فیزیوتراپی استفاده میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انواع ورزش درمانیها
- استفاده از امواج فراصوت
- استفاده از پالسهای الکتریکی
- کشش نقاط بدن
- ماساژ
- یخ درمانی
- حرارت درمانی
- استفاده از لیزر
- استفاده از جکوزی
- استفاده از نواردرمانی
بعد از فیزیوتراپی چه باید کرد؟
اکنون که شما برای بهبود دردهای خود به فیزیوتراپی مراجعه کردهاید، باید بدانید که همه چیز تمام نشده است. برای اینکه دوره درمان شما با موفقیت به اتمام برسد، نیاز است تا یک سری از فعالیتها را بعد از فیزیوتراپی نیز دنبال کنید. از مهمترین کارهایی که باید بعد از فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- اگر در نقطهای از بدن خود احساس درد دارید، میتوانید از یک تکه یخ استفاده کنید. یخ را درون یک کیسه فریزر گذاشته و آن را تا کاهش درد بر روی نقطه مورد نظر قرار دهید.
- سعی کنید تا بعد از انجام فیزیوتراپی بدن خودتان را هیدراته نگهدارید. برای این کار سعی کنید مایعات به خصوص آب زیاد بنوشید.
- انجام صحیح تنفس آرام بعد از جلسات فیزیوتراپی میتواند به شما کمک کند.
- حمام آب گرم بگیرید.
- میتوانید از ماساژدهی اصولی استفاده کنید.
بهترین فاصله بین جلسات فیزیوتراپی
اگر میخواهید از فیزیوتراپی بهترین نتیجه را بگیرید، باید در تمامی جلسات فیزیوتراپی را شرکت کرده و به توصیههای پزشک خود گوش کنید. البته این که چه تعداد جلسه فیزیوتراپی برای شما کارساز خواهد بود، کاملا به شرایط شما، نوع درد و همچنین مشکل و عارضه شما بر میگردد. به صورت معمول فیزیوتراپیستها در ابتدا چند جلسه اولیه را پشت سر هم برگزار میکنند.
بعد از این جلسات پشت سرهم و مداوم، بدن ممکن است به تلاطم بیفتد و از این رو پزشک تصمیم میگیرد تا فاصله ای بین جلسات بیندازد. این که چه فاصلهای بین جلسات میافتد، کاملا به پزشک، نوع بیماری و مشکل شما و همچنین روند بهبود در جلسات ابتدایی باز خواهد گشت. ممکن است فاصله بین جلسات یک روز درمان، دو روز درمان، یک هفته و بعضا یک ماه در میان باشد.
سیاتیک بیماری است که در آن عصبهای سیاتیک که در قسمت پشت کمر واقع شدهاند تحت فشار، تحریک شده و باعث بروز درد در این ناحیه میشوند. از این رو میتوان برای بهبود این درد از روشهای مختلف فیزیوتراپی استفاده کرد. پس پاسخ به سوال آیا فیزیوتراپی برای سیاتیک مفید است، کاملا مثبت خواهد بود. به کمک فیزیوتراپی میتوان باعث آزادسازی عصبهای سیاتیک و در نتیجه کاهش فشار بر روی آنها شد. بدین صورت بدون نیاز به عمل جراحی، مشکل سیاتیک شما رفع خواهد شد.
نتیجه گیری
فیزیوتراپی یکی از روشهای درمانی است که در آن به کمک حرکات فیزیکی و یا سایر روشهای دیگر، التهابات و دردهای موجود در قسمتهای مختلف بدن بیمار را رفع میکنند. امروزه همه افراد بسته به نوع درد خود میتوانند به فیزیوتراپیست مراجعه کنند. ما در این مقاله به صورت کامل در خصوص فیزیوتراپی، انواع مختلف فیزیوتراپی، جلسات، روشهای فیزیوتراپی و … اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دادیم.
کامنتی ثبت نشده است