اصولاً برای اطلاع از عملکرد اندامهای مختلف بدن، انجام انواع آزمایش خون توسط پزشکان توصیه میشود و در اغلب موارد جواب این آزمایشها به تشخیص بیماری یا انجام اقدامات تشخیصی بیشتر منجر میشود. با توجه به اهمیت کارکرد هورمونهای تیروئید در بدن، ازمایش تیروئید یکی از مهمترین آزمایشهایی است که برای سنجش میزان سلامت بدن تجویز میشود. به همین دلیل سعی کردهایم در این مقاله در خصوص ازمایش تیروئید و نکاتی که قبل از آزمایش تیروئید باید رعایت شود، توضیحاتی را ارائه کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
آزمایش تیروئید چیست؟
ازمایش تیروئید از پرکاربردترین و مهمترین تست های تشخیصی برای سنجش میزان سلامت غده تیروئید است. این آزمایش از طریق اندازهگیری یک سری فاکتورها در خون، عملکرد غده تیروئید را مورد بررسی قرار میدهد.
تیروئید یک غده پروانهای شکل و کوچک است که در جلوی گردن قرار دارد. هورمونهای این غده، بسیاری از فرایندهای حیاتی بدن نظیر میزان متابولیسم، عملکرد مغز، عملکرد دستگاه گوارش، تنظیم دمای بدن، تولید انرژی لازم برای بدن و تغییرات خلق و خو و عملکرد قلب را تنظیم و کنترل میکند. غده تیروئید دو هورمون اصلی را وارد جریان خون میکند که تیروکسین یا T4 و یدوتیرونین یا T3 نامیده میشوند.
ازمایش تیروئید به منظور تشخیص بیماریهای غده تیروئید انجام میشود. پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید، گواتر، تیروئیدیت و… از جمله بیماریهای شایع غده تیروئید هستند. همچنین شما میتوانید برای دریافت خدمات آزمایش در منزل از طریق تماس با کارشناسان ما در هرجای تهران که باشید از خدمات ما استفاده نمایید.
آزمایش تیروئید برای چه انجام می شود؟
ازمایش تیروئید معمولاً به دلایل زیر انجام میشود:
- تشخیص مشکلات احتمالی غده تیروئید
- بررسی دلیل غیرطبیعی بودن میزان TSH یا هورمون تحریککننده غده تیروئید
- بررسی روند بهبود بیماریهای عملکردی غده تیروئید مانند کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید
- کنترل عمکرد تیروئید در نوزادان (بیماری کم کاری مادرزادی غده تیروئید در نوزادان میتواند منجر به مشکلات زیادی از جمله عقب ماندگی ذهنی در آنها شود.)
آزمایش تیروئید چگونه انجام می شود؟
در ازمایش تیروئید معمولاً میزان T3، T4 و TSH اندازه گرفته میشود. برای انجام ازمایش تیروئید به نمونه خون وریدی نیاز داریم؛ به این منظور به روش زیر عمل میشود:
- حدود 15 سانتیمتر از بالای محل خونگیری با یک نوار الاستیک یا گارو بسته میشود تا جریان خون به حداقل برسد و باعث برجسته شدن رگ مورد نظر برای خونگیری شود.
- محل خونگیری با یک پنبه آغشته به الکل ضدعفونی میشود.
- تکنسین آزمایشگاه به آرامی سوزن را به داخل رگ فرو میکند و لوله آزمایش را به گونهای قرار میدهد تا خون از سوزن به داخل لوله سرازیر شود.
- وقتی به اندازه کافی خون وارد لوله آزمایش شد، گارو از بازو باز میشود.
- سپس تکنسین خون گیری، باند یا پنبهای را روی محل خون گیری قرار میدهد و به آرامی سوزن را بیرون میکشد.
- در انتها، تکنسین خون گیری روی محل خون گیری کمی فشار وارد میکند تا خونریزی بند بیاید و برای محافظت از آن ناحیه از چسب استفاده میکند.
نکاتی که قبل از آزمایش تیروئید باید رعایت شود
برای اینکه جواب ازمایش تیروئید صحیح باشد باید قبل از آزمایش تیروئید یکسری نکات رعایت شود، از جمله:
- دست کم دو هفته قبل از آزمایش تیروئید نباید از اسکن رادیوایزوتوپ استفاده شده باشد.
- غذاهای چرب میتواند بر نتیجه ازمایش تیروئید تأثیر بگذارد، بنابراین بهتر است در روز آزمایش، ناشتا بود.
- بهتر است خون گیری در ساعات اولیه روز انجام شود.
- بارداری نیز میتواند بر نتیجه ازمایش تیروئید اثر بگذارد پس در صورت بارداری بهتر است به پزشک اطلاع داده شود.
- هم چنین مصرف لیتیوم، انجام رادیوگرافی یا مصرف ماده حاجب قبل از آزمایش تیروئید میتواند نتایج آزمایش را تحت تأثیر قرار دهد.
- چنانچه به بیماریهای تیروئید مبتلا هستید و دارو مصرف میکنید، لازم نیست مصرف آن را قطع کنید. فقط در روز انجام آزمایش دارو را مصرف نکنید تا خون گیری قبل از مصرف دارو انجام شود.
چه داروهایی بر نتیجه آزمایش تیروئید اثر می گذارد؟
- داروهای حاوی استروژن، کورتیکواستروئید، پروژسترون و قرصهای ضد بارداری هم میتواند نتیجه آزمایش را تحت تأثیر قرار دهد.
- مصرف داروهایی مانند وارفارین، آسپیرین و هپارین یا داروهای قلبی نظیر پروپرانول یا آمیودارون باید به پزشک اطلاع داده شود.
- بهتر است 12 ساعت قبل از آزمایش تیروئید مکملهایی نظیر کلسیم، منیزیوم و آهن و هم چنین مولتی ویتامین مصرف نشود.
- بیوتین که معمولاً برای رشد مو و ناخن استفاده میشود هم ممکن است در آزمایش تیروئید اختلال ایجاد کند بنابراین قبل از ازمایش تیروئید مصرف آن را به مدت ۳ روز قطع کنید.
- مسکنهایی مانند مورفین هم میتواند بر نتایج ازمایش تیروئید تأثیر بگذارند.
سخن پایانی
ازمایش تیروئید برای سنجش میزان سلامت غده تیروئید انجام می شود. تیروئید یکی از مهمترین غدد درون ریز بدن است که میزان متابولیسم بدن و کنترل عملکرد دستگاههای حیاتی بدن نظیر قلب و دستگاه گوارش را برعهده دارد.پرکاری و کم کاری تیروئید، گواتر و تیروئیدیت از شایع ترین بیماریهای غده تیروئید هستند.
معمولاً پزشک با انجام آزمایش خون میزان T3، T4 و TSH موجود در خون را اندازه گیری می کند. برای اینکه جواب ازمایش تیروئید صحیح باشد، قبل از آزمایش تیروئید باید به یکسری نکات توجه شود زیرا برخی شرایط مانند بارداری و مصرف برخی داروها میتواند بر نتیجه آزمایش اثر بگذارد.
کامنتی ثبت نشده است