اگر شما جزء آن دسته از افرادی هستید که در مورد تفاوت کلسترول بد و خوب چیزی نمیدانید، و می خواهید بیشتر با این نوع بیماریها آشنا شوید، پیشنهاد میشود که حتماً در ادامه با ما همراه باشید.
کلسترول چیست؟
کلسترول جزء یکی از انواع چربی بوده که میتواند در خون افراد پیدا شود. هر یک از اعضای بدن نظیر کلیه، مغز، قلب و… وظایف مختص به خود را دارند و تمام آنها به کلسترول احتیاج خواهند داشت. با این وجود افراد بر اساس نیاز بدن خود به مقدار مناسب کلسترول خون نیازمند هستند. در بدن ما کبد میتواند کلسترول را تولید کند. علاوهبر این که در خود بدن این ماده به شکل طبیعی به تولید میرسد، اما میتوان با استفاده از غذاهایی نیز آن را تأمین کرد. مواد خوراکی همانند تخم مرغ، ماهی، شیر، گوشت و پنیر دارای مقدار کلسترول هستند.
اما سبزیجات و میوهها هیچ گونه کلسترولی ندارند، و شما با مصرف آن ها موفق به تأمین این ماده در بدن خود نخواهید شد.مصرف هرچیزی که از حد طبیعی اش بیشتر باشد، قطعاً دردسرهایی را به دنبال خواهد داشت. بههمین دلیل نیز خوردن مواد غذایی که حاوی مقدار بالای کلسترول هستند میتواند بیماریهای گوناگونی را در بدن ایجاد کنند.
انواع کلسترول در بدن
کلسترول بایستی از بخش های مختلف بدن عبور کند. بنابراین با پروتئینها در بدن ترکیب میگردد و از طریق جریان خون از بخشهای مختلف بدن عبور خواهد کرد. این کلسترول به شکل ترکیب شده با پروتئینها در داخل خون لیپوپروتئین نام دارد. به طورکلی میتوان گفت کلسترول در ۲ نوع وجود دارد که عبارتاند از:
کلسترول لیپوپروتئین (بد)
این نوع کلسترول چگالی کمی داشته و معمولاً به آن کلسترول بد گفته میشود. لیپوپروتئین توسط بدن از کبد به خون انتقال پیدا میکند.
کلسترول خوب یا لیپوپروتئین
چگالی این کلسترول بالا بوده و به عنوان کلسترول خوب شناخته میشود. این نوع کلسترول از خون به کبد منتقل شده و از آن جا تجزیه میگردد.
بررسی تفاوت کلسترول خوب و کلسترول بد
همانطوریکه متوجه شدید کلسترول دارای چگالی کم بوده و از کبد به خون منتقل میشود. اما کلسترول خوب دارای چگالی بالایی است و معمولاً از خون به کبد انتقال پیدا میکند. لازم است بدانید که اگر کلسترول بد مصرف شود کبد مقدار اضافه آن را به شکل کلسترول خوب در می آید. زمانی که این ماده با پروتئینها به کبد انتقال پیدا میکند، به جهت تولید صفرا و جذب مواد غذایی در حین هضم غذا استفاده می شود.
افزایش کلسترول در بدن
در صورتی که بیشاز مقدار معمول کلسترول بد در بدن وجود داشته باشد، مقدار اضافی آن به رگهای خونی میچسبد.در واقع تجمع کلسترول سبب شده تا تودههایی بنام پلاک ساخته شده و بر اثر مرور زمان ضخامت پیدا کنند. میتوان گفت که افزایش کلسترول سبب شد تا در خونرسانی اختلالاتی به وجودآمده و به اندامهایی همانند قلب آسیب جدی وارد شود. درچنین شرایطی افراد معمولاً دچار درد قفسه سینه میشود و خطر احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی افزایش پیدا خواهد کرد.
لازم است بدانید که در بدن کبد و کلیه به کلسترول بد نیاز خواهد داشت. با این وجود داشتن رژیم غذایی ناسالم سطح کلسترول بد را در بدن بالا برده و سبب بیماریهای مختلف میشود.
عوامل تأثیرگذار در افزایش کلسترول بد
از جمله عوامل اصلی که سبب شده سطح کلسترول بد در خود افزایش چشمگیری داشته باشد عبارتاند از:
- استفاده از غذای ناسالم و چرب
- کم تحرکی
- استفاده از سیگار و دیگر دخانیات
- داشتن اضافه وزن
چگونه متوجه سطح کلسترول بالا شویم؟
خوشبختانه میتوان با نمونه گیری خون در منزل و یا مراجعه به آزمایشگاهها متوجه سطح بالای کلسترول خون شد. آزمایش کلسترول کاملاً یک آزمایش ساده بوده که میتواند سطح تری گلیسیرید را اندازهگیری کند. این آزمایش برای افرادی که در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی قرار دارند، بسیار مهم خواهد بود و به راحتی میتواند میزان تجمع پلاک را در عروق مورد بررسی قرار دهد.معمولاً کسانی که کلسترول بالا دارند دچار تنگی نفس و انسداد عروق خواهند شد.
انجام آزمایش کلسترول برای چه افرادی مناسب است؟
افرادی که دارای شرایط زیر هستند حتماً بایستی جهت انجام آزمایش کلسترول اقدام کنند:
- در میان اعضای خانواده فردی با کلسترول بالا وجود داشته باشد.
- افرادی که اضافه وزن دارند.
- کسانی که دارای سبک زندگی بیتحرکی هستند.
- افرادی که رژیم غذایی نامناسبی دارند.
- آقایان بالای ۴۵ سال و خانمهای بالاتر از ۵۵ سال باید برای آزمایش کلسترول اقدام کنند.
- افرادی که به دیابت مبتلا هستند.
کامنتی ثبت نشده است